Стотици пожари бушуват в американския щат Калифорния
Стотици пожари бушуват в американския щат Калифорния / cнимкa: БГНЕС

Мълния запали близо 400 пожара в северните части на американския щат Калифорния, предаде БТА. Най-големият пожар е обхванал територия от осем кв. км, разположена на 64 км югоизточно от Сакраменто, и заплашва да изпепели няколко ферми. Властите наредиха евакуация на някои от жителите на района.

Над 60 пожара бушуват в природен резерват Шаста Тринити, на около 258 км северно от Сакраменто. Тези пожари се простират на площ от по-малко от половин хектар до над 304 хектара. Пожарникари се опитват да потушат най-големите от тях.

Други 90 пожара, обхващащи територия от половин хектар до 51 хектара, бушуват в окръг Мендосино.

Кабинетът на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер съобщи, че мълния е запалила близо 400 пожара на територия, простираща се от окръг Монтерей до границата на Калифорния с щата Орегън. Шварценегер нареди на националната гвардия на Калифорния да се включи в потушаването на пожарите.

Пожарникари са овладели бушуващ на юг от Сан Франциско пожар, който изпепели 255 хектара земя и няколко жилища и принуди властите да затворят участък от магистрала. Причината за пожара се разследва.

Още по-на юг по калифорнийското крайбрежие огнеборците потушават пожар, обхванал площ от 207 кв. км в отдалечена част на природния резерват Лос Падрес в окръг Монтерей.

Тази седмица Калифорния бе обхваната от гореща вълна с температури до 40 градуса по Целзий в някои райони на щата. Днес се очаква понижение на температурите с от 6 до 9 градуса в сравнение с предишните дни.