/ БГНЕС
НАТО не може да приеме в своите редици Република Македония, докато тя не реши спора за своето държавно наименование с Гърция, е заявил днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата си с македонския премиер Зоран Заев в Брюксел, съобщи ТАСС.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Когато вътрешните процеси завършат и споразумението между Скопие и Атина бъде финализирано, тогава ще ви поканим в НАТО. Без финализация не виждам как вашата страна би могла да влезе в НАТО в обозримо бъдеще, заявил Столтенберг, цитиран от ТАСС.

ЕС започва преговори с Македония от юни 2019?

Ние ще поканим Македония за начало на преговори за прием още на срещата на върха през юли и аз съм уверен, че те могат да се присъединят към НАТО, когато техните вътрешни процеси завършат, е заявил Столтенберг.
 
Протест и размирици в Гърция срещу споразумение за името на Македония

В същото време той е добавил, че дори при всички благоприятни обстоятелства е невъзможно да се посочат точните срокове на присъединяване на страната към алианса.

Македонски министър предложи свежи домати срещу подкрепа за членство в ЕС

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че очаква страната да стане 30-тата членка на НАТО и нейното знаме да се развее пред седалището на алианса. Той изтъкна, че Македония чака покана от 2008г. , когато бе решено, че изпълнява всички условия и стандарти за влизане в НАТО, предаде МИА.
БТА