/ БГНЕС
Пресни домати срещу подкрепа за членство в ЕС, предложи външният министър на Република Македония. В Туитър Никола Димитров написа, че всеки, който подкрепи старта на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС ще получи по пощата пакет с пресни домати.

ЕС и НАТО: Споразумението за името на Македония поставя Скопие по пътя за членство

В същото време Франция и Холандия запазват резервите си и са против преговори с Република Македония и Албания за членство в общността.

Могерини призова ЕС да започне преговори за членство на Македония

"Който подкрепи старта на предприсъединителните преговори на Македония с ЕС през следващата седмица, ние обещаваме да му изпратим по пощата пакет с пресни домати", написа Димитров в "Туитър", уверявайки, че ще получат "най-вкусните домати в света".
Утре външните министри на ЕС ще обсъдят в Люксембург въпроса за разширяването на общността. Република Македония и Албания и се надяват Европа да се съгласи да придвижи процедурата, което да бъде подкрепено и на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Заев и Ципрас отблокираха евроинтеграционния процес на Македония

Франция и Холандия обаче са срещу плановете на Европейския съюз да започне преговори за членство с Албания и Македония заради опасенията, че решението би могло допълнително да засили настроенията против имиграцията в Общността, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на дипломати от ЕС.

Как западните издания коментират споразумението за името на Македония?

Двете страни изпратиха на други правителства от ЕС доклад, в който се изтъква, че липсата на съдебни реформи, ендемичната корупция и организираната престъпност са причини Албания и Македония да не са готови за преговори за членство в ЕС, уточняват дипломати.