НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на външните министри от алианса в Брюксел.

Той осъди нападението срещу цивилни и срещу ядрени централи в Украйна. По неговите думи важното е войната да спре, Русия да се изтегли и диалогът да бъде възстановен.

Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел (ОБЗОР)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че целта на НАТО е отбранителна. Готови сме, ако конфликтът стигне до нас, да защитаваме всяка педя от територията на НАТО, добави той. Блинкън нарече войната в Украйна "непредизвикана и предварително замислена атака". НАТО действа решително и единно със задействането на силите за бързо реагиране. Всеки съюзник помага на Украйна и за силата на пакта, добави той.

Оказването на максимален натиск над руския президент Владимир Путин е единственият начин за спиране на това безумие, заяви външният министър на Канада Мелани Жоли. Тя съобщи, че министрите ще обсъдят снощното нападение над Запорожката АЕЦ. Трябва да спрем тази война, Русия трябва да бъде изолирана икономически, дипломатически и по всякакъв друг начин. Наблюдава се известна ирационалност, когато (руският президент Владимир) Путин взима тези решения и трябва да го имаме предвид, добави Жоли.

Румънският външен министър Богдан Ауреску призова възможно най-бързо да приключи съставянето на международния батальон в неговата страна. НАТО трябва да преосмисли присъствието си по източния фланг, призова той.

Полско подразделение влиза в бойната група на НАТО в Румъния

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи посочи, че в НАТО има готовност за сдържане и, ако е необходимо - за отбрана. Тази криза показа, че разширяването на ЕС е част от политиката за сигурност, затова то трябва да се ускори, призова Османи.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман призовава Русия незабавно да се изтегли от Украйна и да се върне към диалога. Неговият чешки колега Ян Липавски заяви, че е потресен от начина, по който се извършва руската военна операция в Украйна и от нападението срещу АЕЦ. Трябва да подсилим източния фланг, това е немислимо нарушение на международното право. НАТО не трябва да се намества в този конфликт, нашата задача е защитата на съюзниците, добави той. Въпрос на време е да спрем тази варварска атака, каза Липавски.
БТА