НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
Премиерите на Румъния и Полша Николае Чука и Матеуш Моравецки се споразумяха полско подразделение да бъде част от бойна група на НАТО, която ще бъде разположена в Румъния.

"Обсъдихме как можем да засилим позицията на НАТО за възпиране и отбрана на източния фланг на алианса", каза Чука. "Решихме, че след като увеличим военното присъствие на съюзническите сили в Черноморския регион и, разбира се, както в Полша, така и в региона на Балтийско море, можем да формираме нов пакет от сили, който да бъде преместен в Румъния, и така получих съгласието на полския министър-председател, че полска единица ще бъде част от бойна група, координирана от Франция."

По-рано министрите на отбраната на НАТО решиха да разположат новата бойна група на Алианса в Румъния и евентуално в други страни от източния и югоизточния фланг. Конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в Прибалтика и Полша. Това са многонационални батальонни бойни екипи с численост до 1000 военнослужещи, всеки от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в екипа.
 
БГНЕС