/ БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази изключително безпокойство от риска от ескалация след атаката срещу саудитски петролни съоръжения, обвинявайки Техеран, че дестабилизира целия Близък изток, предаде Франс прес. Столтенберг каза това в интервю за Франс прес от Багдад, където е на посещение.

Рекорден скок на петролните цени след атаките по рафинерии

"Призоваваме всички страни да попречат на подобни атаки, защото те могат да имат негативни последици върху целия регион и сме изключително обезпокоени от риска от ескалация", заяви Столтенберг. "Иран подкрепя различни терористични групи и е отговорен за дестабилизацията на целия регион", допълни той.

Нападение с дрон предизвика пожар в саудитско находище на петрол и газ

Вашингтон и Рияд обвиняван Иран, че стои зад атаката, за която отговорност поеха йеменските бунтовници хуси. САЩ казват, че нямат никакви доказателства, че атаката е дошла от Йемен.

Заради атаките с дронове, Кувейт затяга мерките за сигурност в рафинериите си

В Ирак Столтенберг ще има срещи с иракски лидери и ще се срещне с командващия мисията на НАТО в тази страна, както и с представители на международната общност и с командващия обединената оперативна група на операцията Непоколебима решимост, допълва ТАСС.
БТА