/ Thinkstock/Getty Images
Овладян е пожар, избухнал в голямо петролно и газово находище в Саудитска Арабия след нападение с дрон на йеменските бунтовници хуси, съобщи саудитската телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Атакувано е находището Шайба, което добива около 1 милион барела суров петрол дневно.

40 000 литра петрол се разляха край Чили

Саудитският петролен гигант Арамко подчерта в изявление, че пожарът, засегнал инсталация за втечнен газ, е бил ограничен и вече е овладян, предаде Франс прес. "Няма ранени и работата не е прекъсвала", добави саудитската държавна компания.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих заяви пред държавната телевизия, че Рияд "осъжда най-категорично това подло нападение". "Този терористичен саботаж беше предшестван от поредица от действия, целящи да нарушат доставките на петрол за световните пазари, включително нападения срещу танкери", подчерта той. "Тези действия не са насочени само срещу Саудитска Арабия, а и срещу световната икономика", добави министърът.

Ирански кораби опитаха да задържат британски петролен танкер в Персийския залив

Петролното находище се намира в район, където температурите често достигат 50 градуса, само на километри от границата с Обединените арабски емирства и на около 1200 км от Йемен. Нападението срещу него показва обхвата на дроновете на хусите, отбелязва Асошиейтед прес. Говорител на хусите обеща по контролираната от тях телевизия "Ал Масира", че ако "саудитската агресия продължи" ще последват „по-силни и по-мащабни нападения“, отбелязва АФП.
 
БТА