/ ThinkStock/Getty Images
С наближаване на влизането в сила на нова серия американски санкции срещу Иран иранските танкери стават все по-трудни за засичане, така че да продължат да изнасят петрол, съобщават анализатори, цитирани от АФП.

От края на октомври тези кораби изключват транспондерите си, за да избегнат системите за локализация. Така единственият начин за проследяване на движението им са сателитните изображения, обясняват експертите от специализирания сайт "ТанкърТракърс" (TankerTrackers.com).

"За първи път виждам пълно затъмнение. Уникално е", каза за АФП съоснователят на сайта Самир Мадани преди въвеждането в понеделник на санкции срещу иранския петролен отрасъл.
"Иран разполага с тридесетина кораба в Персийския залив. Продължаваме да ги следим визуално", казва съоснователката на сайта Лиса Уорд.

Същественият напредък в последните години на технологията за сателитни снимки, достъпна за граждански цели, даде възможност на фирми като "ТанкърТракърс" да проследяват всекидневно движението на корабите. Доскоро такива изображения можеха да се получават само веднъж седмично.

Иран се надява, че като направи танкерите си трудно проследими, ще може да продължи да изнася петрол и след 5 ноември, когато САЩ възобновяват редица санкции, отменени с подписването на международното споразумение за ядрената програма на Иран през 2015 г., от което Вашингтон се оттегли през май.

Въпреки използваните похвати, продажбите на ирански петрол едва ли ще запазят равнището си отпреди санкциите, казва анализаторът Джоуел Хенкок от френската банка "Натиксис".
Системите за проследяване на петролни танкери "следят износа, но вероятно не и продажбите", подчерта той и допълни, че корабите биха могли например само да са на път да прехвърлят петрол към инсталации за съхранение в Китай или другаде. За да заобиколи санкциите, Иран прибягва също до съхраняване на петрол в танкери в морето. Техеран правеше това при санкциите отпреди 2015 г., припомни АФП.

Според "ТанкърТракърс" шест танкера с капацитет 11 милиона барела, намиращи се в морето, се използват като плаващи резервоари за осъществяване на бързи доставки.
БТА