Най-малко петима души са загинали и стотици са ранени от необичайното торнадо, опустошило югоизточната част на Чехия, съобщиха спасителните служби и полицията, предаде Асошиейтед прес. В страната е обявено извънредно положение.

Смерчът удари по време на гръмотевични бури в четвъртък вечерта цялата страна и нанесе големи разрушения в седем града и села. Някои сгради бяха превърнати в развалини; имаше изкоренени дървета и преобърнати автомобили. Стихията бе съпроводена от градушка, като някои късчета лед бяха с размера на топка за тенис.
 

Необичайно торнадо удари Чехия и взе жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)

Около 40 000 домакинства останаха без електричество.

В района на бедствието са изпратени допълнително 360 полицаи и войници.

В спасителните работи се включиха екипи от съседните Австрия и Словакия. Районът се облита с дронове и хеликоптери, а следови кучета издирват хора, останали под развалините.
 

По данни на полицията загиналите са петима, но местните власти предполагат, че броят им ще се окаже по-голям. "Това е огромна трагедия", каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който по време на торнадото беше в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

Чехия торнадо
Gulliver/Getty Images

Марек Бабиш, заместник-кмет на градчето Хрушков в Южноморавския край, каза по националното радио, че половината от населеното място е разрушена. По думите му торнадото е отнесло камбанарията на черквата, покрива на училището, а от някои сгради са останали само стените.

Чехия торнадо
Gulliver/Getty Images

Метеорологът Мартин Сетвак съобщи, че това е най-опустошителното в историята торнадо в Чехия, през която годишно преминават между един и седем смерча, но много по-слаби. По думите на Сетвак още не е ясно дали вчера торнадото е било само едно или няколко.

Чехия торнадо
Gulliver/Getty Images

Президентът на България Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до държавния глава на Чешката република. Министър-председателят Стефан Янев изпрати съболезнователен адрес до премиера на Чехия Андрей Бабиш, а министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати съболезнователна телеграма до чешкия си колега Якуб Кулханек.

Няма данни за пострадали български граждани в Чехия, но част от тях са станали неволни свидетели на природната стихия.
 

Единият от тях е д-р Борис Таблов. Бедствието заварило него и семейството му на път от Германия за България.

Изведнъж притъмня много сериозно, започна да вали страшно силен дъжд, истинска водна стена се изливаше, която се превърна в градушка. Големината на ледените късове беше като тенис топка”, разказва пред NOVA д-р Борис Таблов, който вижда смачкани коли, обърнат тир и прекършени електрически стълбове.
 

Като след война, така изглеждат и населените места, засегнати от торнадото. Макар и далече от инцидента, апокалиптичната гледка разтърсила и Цанка Касслова, която живее от 22 години в чешката столица.

„Първото впечатление беше ужасяващо, не вярвам на очите си, имам чувството, че там е паднала бомба”, разказа Цанка Каслова.

„Правят се палатки за хората, които са останали без покрив над главите си. За да им се помогне, се носи храна, носи се вода”, разказва още тя.

Чехия торнадо
Gulliver/Getty Images