Германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) реагира остро на стачката в Германия, която блокира транспорта в голяма част от страната, предаде ДПА.

"Милиони пътници, които разчитат на влаковете и автобусите, страдат от тази стачка, която е с прекомерни мащаби. Не всеки може да работи от дома си", заяви говорител на "Дойче бан". 

Той допълни, че хиляди фирми, които зависят от транспорта на стоки чрез железопътния транспорт, също ще пострадат. 

"Печелившите в момента са петролните компании", подчерта говорителят на германската железопътна компания. Тя преустанови всички превози на дълги разстояния и голяма част от регионалните и крайградските железопътни услуги поради стачните действия, организирани от профсъюзите  "Ферди" (Verdi) и  Е Фау Ге (EVG).

БТА

По-рано "Дойче бан" обяви, че не очаква ситуацията да се нормализира и във вторник (28 март).

Над 30 000 служители в железопътния транспорт участват в трудовия протест, според синдиката на работещите в железниците и транспорта Е Фау Ге.

"Мотивацията на стачкуващите е много силна. Те са разгневени от нежеланието на работодателите да изпълнят исканията им", обяви представител на профсъюза. 

Участниците в 24-часовата стачка настояват за повишаване на трудовите възнаграждения. 

Общественият транспорт в голяма част от Германия спря в полунощ, отбелязва ДПА. Освен железопътния транспорт са засегнати и полетите през почти всички летища в страната. Нарушено е движението и на обществения, речния и морския транспорт в 7 от 16-те провинции на Федералната република. Затворени са и някои от тунелите на магистралите в Германия. 
Пламен Пенчев/БТА