Сръбските медии загрижени опасен ли е АЕЦ „Козлодуй” за Сърбия
Сръбските медии загрижени опасен ли е АЕЦ „Козлодуй” за Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency

Дали отварянето на АЕЦКозлодуй” и евентуално активиране на двата реактора представлява заплаха за Сърбия – този въпрос поставя сръбският вестник „Политика”.

Според атомни експерти не съществува никаква опасност, други специалисти изразяват скептицизъм, а план за реакции в случай на авария не съществува, твърдят в Белград.

Законът, разрешаващ да бъде създадена агенция, която ще направи план за действие, чака да бъде приет в сръбския парламент, напомнят сръбските медии.

Д-р Илия Плечаш от Атомния институт в Винча край Белград счита, че Сърбия не трябва да се плаши от отварянето на Козлодуй. Той не би бил загрижен, ако се активират всичките 17 атомни централи, които се намират в радиус от 400 км около Сърбия. Той посочва, че ТЕЦ „Никола Тесла” край Белград изхвърля 326 кг сумпорна киселина в кръг от 100 км, независимо, че са позволени 20 кг. Според него много по-голяма, отколкото се предполага, е опасността от аварии в хидро и термоелектрическите централи, защото, ако се пропука стената на една хидроцентрала, десетина хиляди души ще пострадат за няколко минути.

В Козлодуй има изключително добри специалисти, които са обучавани на Запад и в Русия, казва Плечаш.