/ iStock/Getty Images
"Сръбският премиер Ана Бърнабич говори безпрецедентни глупости", заяви социологът Весна Пешич пред "Данас" в отговор на коментар за казаното от Бърнабич, че "Сърбия никога не е била по-близо до Европейския съюз".

"Как сме по-близо до Европейския съюз? Вучич поддържа връзка с ЕС, защото живеем от ЕС. Какво ни дават руснаците? Нищо. Китайците? Те идват да копаят, експлоатират и замърсяват. Първо, ЕС ни дава много пари, и второ, около 75% от износа ни отива за ЕС. Бихме умрели от глад, ако официално скъсаме с ЕС и кажем, че няма да влезем в него", подчерта Пешич.

"Що се отнася до ЕС, те толерират Сърбия, защото в момента от нея има различни послания, вижте какво става в Унгария, Полша, България", смята Пешич.
Помолена да коментира посланието, дадено на съвместна конференция с Брънабич от върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, че няма място в Европа за отричане на геноцид и насърчаване на военнопрестъпници, Пешич отговори, че това е ясно послание „не правете това".

"Какво обаче могат да правят освен предупреждения? Да ни налагат санкции, да блокират преговорите? Имат своите "черни списъци", но освен такъв натиск ЕС и САЩ не правят нищо друго на Балканите", каза Пешич.

Според нея Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия са се върнали към първоначалната си позиция - радикалната - и затова има стенописи на осъдения военнопрестъпник Ратко Младич в цяла Сърбия, пеене на националистически песни от полицията в Прибой, и военнопрестъпниците са „защитници“ сърби“.
Премиерът Ана Бърнабич заяви за ежедневника РТС, че Сърбия никога не е била по-близо до ЕС.

"Отношението на ЕС към Сърбия и това, което правим по отношение на реформите, никога не е било по-положително. Със сигурност на първо място е, че ние направихме реформи в областта на правосъдието в мандата на това правителство", каза Бърнабич, като добави, че Сърбия е направила много, и че е изпратила доклади до Брюксел, делегацията на ЕС в Сърбия и всички членки и има чести срещи с посланиците на тези държави.

По отношение на твърдението за поредното планирано убийство на президента на Сърбия, Весна Пешич посочи за "Данас", че убийство на Александър Вучич се готви на всеки два месеца и отправи питане дали историите за покушението са верни, какво прави Братислав Гашич, кой оглавява агенциите за сигурност и информация.
БГНЕС