ЕС насърчи Сърбия, Косово и Македония да извършат още реформи
ЕС насърчи Сърбия, Косово и Македония да извършат още реформи / снимка: Reuters, архив

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония, които искат членство и асоцииране със Съюза, заявявайки, че блокът напролет ще обмисли започване на преговори за сближаване, ако бъдат извършени необходимите реформи, предаде ДПА.

След срещата си в Брюксел министрите заявиха, че Европейската комисия трябва да представи през пролетта доклад за напредъка на Белград, Прищина и Скопие "с оглед вземане на евентуално решение" за започване на преговори за членство със Сърбия и Македония и за споразумение за асоцииране с Косово.

Министрите обещаха да оценят докладите на ЕК преди 30 юни, когато ще е приключило следващото председателство на съюза.

За Македония това обещание е "съществен пробив", след като години наред Гърция блокираше всякакъв напредък по въпроса заради спора за името на страната, каза комисарят по разширяването Щефан Фюле. Той изрази надежда, че становището по отношение на Македония ще се окаже "възможност" за уреждане на спора, предава БТА.

Австрийският държавен секретар Райнхолд Лопатка беше предупредил преди вчерашните разговори, че ЕС рискува да изгуби доверието към себе си по отношение на разширяването, ако държи Македония в очакване.

Сърбия и Косово бяха похвалени за подновените си двустранни преговори. Фюле нарече сръбското правителство "смело" и каза, че "този път няма разминаване между думи и дела". И двете страни бяха насърчени "да продължат и да активизират" усилията си за нормализиране на отношенията.

Сърбия иска да стане член на ЕС, а Косово се стреми да сключи споразумение за асоцииране, въпреки че пет от страните членки не признават Косово за независима държава, отбелязва ДПА.

На срещата в Брюксел бяха обсъдени и други страни, които искат за станат членки на ЕС. Очаква се, че догодина Хърватия ще стане 28-та членка на ЕС, но вчера министрите отбелязаха, че "все още има работа за вършене в няколко сфери", каза кипърският външен министър, г-жа Ерато Козаку-Маркули, чиято страна председателства ЕС.

За Турция министрите казаха, че тя остава "ключов партньор" на Съюза, но със съжаление отбелязаха липсата на "съществен напредък за пълно изпълнение на политическите критерии" и за нормализиране на отношенията й с Кипър. Босна бе порицана за липсата на напредък по европейската й програма и за използването в страната на "език, водещ до разединение".

Черна гора и Исландия бяха окуражени да продължават по поетия път.

В Албания изборите догодина ще бъдат "решаващ тест за гладкото функциониране на демократичните институции", заявиха министрите и поискаха от ЕК да докладва, веднага щом бъде постигнат "необходимия напредък" за получаване на статут на кандидат.

Разширяването продължава да е от ключово значение за политиката на ЕС, заявиха министрите в общата си декларация, приета на срещата. Във време, в което ЕС се сблъсква с големи предизвикателства, процесът на разширяване продължава да укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа, се посочва в документа.