/ Thinkstockphotos
Не може да става и дума за влизане на Сърбия в НАТО и за сръбски санкции срещу Русия, заяви военният министър Александар Вулин. Той произнесе реч на военното летище Байтаница при честването на Деня на авиацията, предаде БГНЕС.

РИА Новости: До 3-4 месеца Македония влиза в НАТО

„За това че Сърбия ще стане член на НАТО не се обелва и дума. Ако някой мисли, че трябва да бъде притиснат той (президентът Александар Вучич), усилието не си струва, защото президентът няма да въведе санкции срещу Русия и няма да позволи Сърбия да влезе в НАТО. Вучич е единственият политик в Сърбия, който може да се противопостави на натиска по въпроса за присъединяването към НАТО и антируските санкции“, посочи Вулин.

Защо ЕС не може да стане колективен член на НАТО?

По-рано днес сръбският президент заяви пред бившия италиански външен министър Франко Фратини, че Белград ще продължи да защитава суверенитета и независимостта си, въпреки засилващият се натиск отвън.

Официалният външнополитически курс на Сърбия предвижда влизане в ЕС при запазване на приятелските отношения с Русия и Китай и развитие на отношенията със САЩ. Белград смята да съхрани неутралитет във военно отношение, отказвайки да влиза във военни блокове, включително в НАТО.
БГНЕС