/ БГНЕС
Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили и министърът на отбраната дадоха висока оценка на учението "Шабла 2017"
България категорично е закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили, особено на фона на съюзниците си в региона. Констатацията направи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на днешното  тактическо учение с бойни стрелби в Шабла. „ В Гърция отдавна имат над 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, тази година Румъния постигна 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, Полша  - също. Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана. Това вече не е принос, не е генериране на способности. Това е консумация на сигурност на гърба на нашите съюзници”  - коментира президентът. Той подчерта, че „България не може повече да чака, защото въоръжените сили вече са на ръба и  отдавна са на критичния минимум”.  

Радев припомни още, че един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав. „Не можем да се отнасяме с пренебрежение към тази подготовка и тя не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. Тя трябва да бъде гарантирана. Нашите военнослужещи и цивилните служители от Въоръжените сили трябва ясно да знаят своята перспектива, касаеща професионалното им развитие, условията за подготовка и техният социален статус, който е много важен фактор за една добра мотивация” – категоричен бе  Румен Радев.

Въпросът за достигането на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана коментира и военният министър Красимир Каракачанов. По думите му до края на годината  ще бъде представен планът, с който ще нараства бюджета. „Не бих разглеждал въпроса от гледна точка на първенци или опашка, а от гледна точка на това как средствата, които трябва да се отделят, да бъдат изразходвани разумно, за да може да се увеличават способностите на нашите въоръжени сили.” – заяви министърът на отбраната.  

Президент и военен министър дадоха висока оценка за учението в Шабла. Над 1 100 военнослужещи от четири държави - България, Сърбия, Украйна и САЩ  участват  в тазгодишното  събитие, което ще продължи до 25 юли.