Срещите на Г-20 от 2011 г. ще станат ежегодни, вместо 2 пъти годишно
Срещите на Г-20 от 2011 г. ще станат ежегодни, вместо 2 пъти годишно / БГНЕС

Срещите на Г-20 от 2011 г. ще станат ежегодни, а не два пъти годишно, както е сега, се казва в проекта на заключителното комюнике на срещата на върха на 20-те най-силни икономики в света, която се провежда в Питсбърг.

През 2010 г. срещите на Г-20 ще се проведат през юни в Канада и през ноември в Южна Корея, се отбелязва в документа. Г-20 ще се превърне в главен икономически форум, който ще решава въпросите на глобалната икономика, а Световната банка трябва да се превърне в главен координатор при решаването на такива глобални проблеми, като продоволствената сигурност и промените в климата, се казва още в проекта на заключителното комюнике на срещата на върха на Г-20.

Лидерите на Г-20 на срещата на върха в Питсбърг се договориха за рамкова стратегия за силен, устойчив и балансиран ръст. Световните лидери се съгласиха да преструктурират световната икономика, като намалят неравновесията между страните с големи дефицити и тези с излишъци, се казва още в проекта за комюнике на Г-20.

Междувременно се появи информация, че малък самолет е нарушил забраненото за полети въздушно пространство над Питсбърг. Самолетът бил ескортиран до близко летище от два изтребителя Ф-15. Самолетът нарушител е ескортиран до летището Уийлинг, Западна Вирджиния, където властите са започнали разследване.