Срещата между двете корейски държави се отлага за началото на октомври
Срещата между двете корейски държави се отлага за началото на октомври / netinfo

Северна Корея поиска предвидената за края на август среща на високо равнище с Южна Корея да бъде отложена. Причината е в неотдавнашните опустошителни наводнения в КНДР, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на двете корейски държави - Ким Чер-ир и Но Му-хен, трябваше да се срещнат в Пхенян на 28-30 август. Северна Корея е поискала срещата да бъде отложена заради тежкото положението, в което е изпаднала страната след големите наводнения, нанесли сериозни щети. Уточнено е било, че срещата ще се състои на 2-4 октомври, съобщи говорител на президента на Южна Корея.

КНДР е заявила, че продължилите една седмица бури и проливни дъждове са унищожили 11 процента от оризищата и насажденията със зърнените култури. Според международна хуманитарна организация над 300 души са загинали или изчезнали. Разрушени са стотици мостове, хиляди сгради, залети са ж.п. линии.

Срещата между ръководителите на двете Кореи, първата от седем години насам, се очаква като историческо събитие в процеса на помирение между двете държави, които технически са в състояние на война.

Анализатори прогнозираха, че на предстоящата среща южнокорейският лидер вероятно ще предложи на Пхенян сериозна икономическа подкрепа. Днес от канцеларията на южнокорейския президент заявиха, че Сеул ще положи усилия възможно най-бързо да изпрати на Севера спешна помощ. Тя ще възлиза на 7,5 милиона долара.

Дори САЩ, които са в обтегнати отношения с КНДР заради ядрената й програма, заявиха вчера, че ще отпуснат 100 000 долара, за да се купят одеяла, палатки, вода и други стоки, необходими за жертвите от наводненията.

Според южнокорейски метеоролози днес и утре в наводнените вече райони на КНДР пак ще вали.