Справка за Грузия
Справка за Грузия / netinfo
Грузия е държава в централната и западната част на Задкавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Столицата на Грузия е Тбилиси. Населението на Грузия е 5 530 хиляди души. Официалният език е грузински. Използват се също руски, арменски, азърбайджански.

Грузия е президентска република. Президентът се избира за 5 години. Висш законодателен орган - двупалатен парламент. Паричната единица е лари (GL) = 100 тетри.

Традиционните отрасли на грузинското стопанство са туризмът и селското стопанство. Грузия разполага със залежи на каменни въглища, мед и манган.

В средата на 90-те година на 20 век повече от половината грузинци живеят под прага на бедността, а между 13% до 15% от населението живее в "изключителна бедност".

След политическата смяна от 2003 г. в страната се наблюдава подобрение на икономическото положение. Чуждите инвестиции в Грузия за 2005 г. възлизат на 447 милиона щатски долара.

Най-големият външнотърговски партньор на страната е Турция, следвана от Русия, Азърбайджан и Германия. В последните години страната провежда амбициозни фискални и икономически реформи. От началото на 2005 г. е в действие нов данъчен кодекс. Намален е ДДС от 20% на 18%. Значително са опростени правилата за започване на нов бизнес в страната. Напредва процесът на раздържавяване на икономиката.

Разположена на разделителната линия на Азия и Европа, Грузия е древна страна с изразени планини и с много твърд и решителен народ.

Присъединена към Русия през 1801 година, Грузия възвръща своя суверенитет през 1918 година. Изстрадала 70 години на комунистическо управление и натиск, накрая обявява своята независимост от Русия през 1991 година.

Грузия административно е разделена на 79 района. В състава на Грузия влизат и автономните републики Абхазия и Аджария, а също и автономната област Южна Осетия.

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии.

Военният бюджет на Грузия за 2007 г. е 194,5 млн. долара, което е повече от парите за трите предходни години взети заедно. Такива разходи са позволили на Грузия активно да закупува оръжие и военна техника.

Според Центъра за анализ на стратегии и технологии в Русия, Грузия е купила от Босна и Херцеговина партида далекобойни 262-милиметрови реактивни системи за залпов огън (РСЗО) М-87 "Оркан". Освен това от Израел са били закупени седем РСЗО GradLAR, способни да стрелят едновременно в 13 посоки на разстояние до 45 км, в Чехия - шест РСЗО RM-70.

Също така от Украйна и в Чехия от 2004 до 2006 г. Грузия е купила 86 танка Т-72, 52 бронирани машини БМП-2 и 30 бронетранспортьори БТР-80, както и самоходни гаубици САУ-2С3 "Акация", съобщава Агенция „Фокус”. Част от танковете Т-72 е модернизирана до ниво SIM 1, тоест снабдена с навигационни приемници, системи за връзка и топловизори, позволяващи да се вижда целта при пълна тъмнина.

Мобилността на грузинската пехота се осигурява с над 400 наскоро закупени украински камиони КрАЗ и японски пикапи Toyota Hilux. Мотопехотата е въоръжена с американски винтовки М-4, автоматически гранатомети АГС-17 "Пламя", купени в Украйна, противотанкови реактивни комплекси "Фагот", произведени в България по лицензи още от съветски времена. Не е изключено, грузинските сили да разполагат и с огромно количество преносими зенитно-ракетни комплекси (преди всичко, "Игла" и "Стрела") и минохвъргачки.