Според белгийците премиерът им е най-способният държавник
Според белгийците премиерът им е най-способният държавник / снимкa: БГНЕС

Премиерът Ги Верхофстат е най-способен да ръководи Белгия, смятат 51,1 процента от белгийците. Това показва допитване, поръчано от вестник "Хет Нюзблад" и препечатано във вестник "Либр Белжик".

Верхофстат води по популярност пред водача на фламандските християндемократи Ив Льотерм дори във Фландрия. Резултатите са сразяващи за Льотерм, отбелязва "Хет Нюзблад".

Около 73 на сто от белгийците са на мнение, че Льотерм не е подходящ да оглави следващото правителство, а във френскоезичната общност така мислят цели 98,6 процента от запитаните. 68,7 процента смятат, че Верхофстат е способен да изпълнява тази функция.

На въпроса коя е най-подходящата личност да ръководи Белгия, първенството се пада на Верхофстат, а Льотерм не получава и половината от гласовете, дадени за действащия премиер. Сегашният министър-председател е подкрепен от 65 процента от франкофоните, участвали в допитването, но за първи път той е предпочетен и от фламандците с 41,9 на сто, в сравнение с 41,3 на сто за Льотерм.

При сходна анкета през септември лидерът на фламандските християндемократи все още имаше 10 процента преднина във Фландрия, отбелязва вестникът.