Спасената от кюрдски спецчасти тийнейджърка разказа за живота в халифата
Спасената от кюрдски спецчасти тийнейджърка разказа за живота в халифата / БГНЕС, архив

Шведската тийнейджърка, заминала за контролирани от "Ислямска държава" територии и спасена от кюрдски спецчасти в Ирак заяви, че животът в т.нар. "халифат" е много труден и че е била подлъгана да отиде там от приятеля си, предаде Ройтерс.

В първото си интервю, дадено след като кюрдски бойци я спасиха в Северен Ирак на 17 февруари, 16-годишното момиче заяви в ефира на кюрдска телевизия, че е срещнала приятеля си в средата на 2014 г., след като отпаднала от училище в Швеция.

Какво стана с 16-годишната джихадистка Елиф Й.?

"Отначало бяхме добре, но после той започна да гледа видеа на ИДИЛ, започна да говори за тях и за разни такива работи", каза тя, използвайки другото име на терористичната групировка.

"После поиска да отидем при ИДИЛ и аз казах "ОК", няма проблем, защото не знаех какво значи ИДИЛ, какво е ислям, нищо", допълни момичето.

Двамата потеглили от Швеция в края на май 2015 г., прекосили Европа с автобус и влак, стигайки до турската гранична провинция Газиантеп, откъдето преминали в Сирия.

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

След това "Ислямска държава" ги отвела с автобус, заедно с други мъже и жени, към град Мосул в съседен Ирак, където младата двойка била настанена в къща без електричество или течаща вода.

"Нямах и никакви пари, беше много труден живот. Когато се добрах до телефон, започнах да звъня на мама и й казах, че искам да се прибера у дома".

Тийнейджърката, която бе спасена на 17 февруари, в момента е в Иракски Кюрдистан и ще бъде предадена на шведските власти.

Източник: БТА