Солана щастлив от изтеглянето на руските войски от буферните зони в Грузия
Солана щастлив от изтеглянето на руските войски от буферните зони в Грузия / снимкa: БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана потвърди днес, че руските войски са се изтеглили от буферните зони в Грузия, разположени до обявилите независимост от страната области Южна Осетия и Абхазия, предадоха световните агенции.

"Щастлив съм да съобщя, че наблюдателската мисия на ЕС потвърди, че руските въоръжени сили са завършили планираното им изтегляне от съседните на Абхазия и Южна Осетия райони", обявява в публикувано изявление Солана. Той изразява надежда, че това ще позволи на вътрешно разселените местни жители да се завърнат по домовете си и ще допринесе за нормализирането на обстановката в тези зони.

По-рано днес френският министър на външните работи Бернар Кушнер се увери на място, че руските войски наистина са се изтеглили от буферните зони..

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на френския президент Никола Саркози, днес бе крайният срок, до който руските войски бяха длъжни да се изтеглят от територията на Грузия, без двете сепаратистки области. Руските части се изтеглиха от прилежащите на Южна Осетия и Абхазия райони още в сряда. Според Грузия обаче Русия не е изпълнила задълженията си, тъй като е оставила войниците си в района на град Ахалгори в Южна Осетия и Кодорското дефиле в Абхазия, които до август бяха под контрола на Тбилиси.

Като вземат предвид доклада на наблюдателската мисия на ЕС, министрите на външните работи на 27-те ще дадат в понеделник оценка доколко е изпълнила Русия ангажиментите си по споразумението. От тяхното заключение ще зависи дали Европейският съюз ще възобнови преговорите си с Русия за сключване на ново споразумение за стратегическо партньорство.

Страните членки на ЕС изглеждат разделени по въпроса, отбелязва Франс прес.