Вотът в страната ще са запомни с рекордно ниската избирателна активност
В Румъния Социалдемократическата партия печели парламентарните избори с близо 30% от подадените гласове. На второ място, с малко над 25%, се нарежда управляващата Национална либерална партия.

Премиерът на Румъния подаде оставка след загуба на изборите

Най-вероятно, тя ще остане на власт, заедно със сегашния си коалиционен партньор, който получава около 15%. Изненада предизвикаха националистите от „Алианса за единство на румънците”, които имат 9%.

арламентарните избори в Румъния ще са запомнят с рекордно ниската избирателна активност. Едва 33% от имащите право на глас - 18 милиона румънци, са отишли до урните.

„Резултатите трябваше да се очакват, но не точно с тези числа. Хората наказаха арогантността на управляващите, затова че постоянно обвиняват опозицията за липсата на топла вода, отопление и за затварянето на църквите”, коментира гласоподавател.

Социалдемократите изненадващо печелят изборите в Румъния

„Фактът, че хората не излязоха и не гласуваха, показа, че румънците са ядосани и разстроени. Други страни също са имали подобни проблеми като нас, но са успели да намерят начин да ги разрешат. В Румъния не направихме това”, смята румънка.
nova.bg