Сняг посрещна български поклонници в Ерусалим
Сняг посрещна български поклонници в Ерусалим / снимка: Gulliver/Getty Images

Със сняг и задръствания по улиците в Ерусалим бяха посрещнати българските католици, които от 15 до 19 декември са на поклонение по Светите места в Израел, съобщава БТА.

Около тротоарите в центъра на града има огромни купчини сняг след снеговалежа, започнал в четвъртък миналата седмица и е продължил до събота. Необичайно е по тези места сняг да се задържи толкова дълго, отбеляза екскурзоводът, придружаващ българската делегация, и добави, че заради снега е имало паднали дървета и е било спряно електричеството на 35 000 семейства. За три дни е бил затворен и пътят за Ерусалим, а едва от днес учениците в горните класове са тръгнали на училище.

По-рано днес българските поклонници, начело с епископ Христо Пройков - председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, посетиха река Йордан и някои от тях се потопиха във водите й.

На входа на комплекса, водещ към реката, имаше и надпис на български език: "И в ония дни дойде Исус от Назарет Галилейски и се кръсти от Йоана /Йоан Кръстител/ в Йордан".

Пътувайки с автобус по пътя към Ерусалим, българските поклонници преминаха покрай долината на река Йордан, в която се отглеждат обширни площи с банани, лимони, лозя и други земеделски култури, като навсякъде се използва подпочвено напояване. Когато пътят навлезе в пустинята, можеха да се видят бедуини, които отглеждат кози.