/ Guliver/Getty Images
Смъртта на Хелмут Кол извади наяве дълбоки противоречия в семейството на "бащата на германското обединение", отбелязва АФП. Всичко това хвърли и сянка върху официалната церемония по отдаване на почит на Кол, която е в процес на подготовка.

ЕК ще почете със специална церемония Хелмут Кол

Конфликтът между втората съпруга на покойния германски канцлер, Майке Кол, и двамата му синове от неговия първи брак стана виден пред къщата в Лудвигсхафен, Западна Германия, където Кол живееше изолиран от години. От няколко дни отпред има журналисти. Вчера те станаха свидетели как големият син на Кол, Валтер, който е на 53 години, не получи достъп до дома, в който е израснал с брат си Петер и майка им Ханелоре, самоубила се през 2001 г. Кол почина в къщата в петък.

Във вторник ковчегът с тленните му останки беше внесен вътре. Двама внуци на Кол също не бяха допуснати в имота и бяха отпратени с полицаи.

Хелмут Кол - архитектът на германското обединение

Медии веднага нарочиха за недопускането на Валтер Майке Кол. Втората съпруга на покойния канцлер, за която той се ожени преди 9 години, бе по-млада от него с 34 години. Германски вестници представят доста критичен портрет на Майке и твърдят, че тя е контролирала Кол през последните години от живота му, когато той бе с влошено здраве.

Организацията на официалните възпоменателни прояви за Кол също е довела до полемика, твърдят германски медии. Според тях Майке Кол е искала да отстрани от церемонията, насрочена за 1 юли в Страсбург, германския канцлер Ангела Меркел, като не я поканила да произнесе реч.

Вдовицата на Кол искала на церемонията да говори унгарският премиер Виктор Орбан. В крайна сметка обаче, за да не се стигне до скандал, тя се съгласила канцлерът да присъства, но да бъде един измежду многото лидери, които да отдадат почит на покойния й съпруг.

Меркел: Хелмут Кол промени живота ми

Според наблюдатели по този начин Майке искала да отмъсти на Меркел, която дължи политическата си кариера на Кол, но впоследствие го изостави в разгара на скандал с неясно финансиране на техния Християндемократически съюз в края на 90-те години на миналия век - удар с нож в гърба, за който той никога не й прости, отбелязва АФП.

Германски медии цитират и пасажи от бестселъра на Валтер Кол, в който той разказва за детството си в сянката на своя баща, когото обрисува като политически гигант, който за него е бил отсъстващ от дома баща. Двамата не поддържали контакт от години.

Почина Хелмут Кол - канцлерът на обединението на Германия

По повод отказа Валтер Кол да бъде допуснат до къщата в Лудвигсхафен говорител на Майке Кол каза, че причината за това е, че той не се отзовал на нейно обаждане по телефона, в което да обсъдят погребението на баща му. Синът на покойния канцлер обаче определи това обяснение като лъжа.

Германски медии твърдят, че Майке е откъснала Кол от семейството му и е превърнала дома му в музей в негова прослава. Историци и експерти сега се притесняват, че може да се стигне до битка за архивите между нея и останалите близки на покойния германски канцлер. Те се питат какво ще стане с хилядите писма и документи на Кол, които сега са в ръцете на втората му съпруга.
БТА