Смъртна присъда грози българин, задържан в Иран с наркотици
Смъртна присъда грози българин, задържан в Иран с наркотици / снимка: БГНЕС

След четири месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 135 кг хероин. Новината потвърди външното министерство, където вчера следобед по случая се събра спешна кризисна група, пише вестник "24 часа". През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име.

„55-годишният българин Живко Русев, който беше арестуван от властите в Иран по обвинения в трафик на наркотици, трябва да бъде спасен”, каза говорителят на Министерство на външните работи Добровест Горанов, пише БГНЕС. Той уточнява, че по случая се работи вече две седмици. В министерството са научили за случая на 17 януари. Говорителят съобщи още, че има създаден кризисен щаб по случая.

До този момент случаят се разследвал от службата за с борба с наркотиците в Иран. Законодателството в държавата се отнася изключително строго към хора, обвинени в трафик на наркотици, като законите предвиждат смъртно наказание. В момента основната задача на българската страна е да осигури надеждна защита за Русев на предстоящия съдебен процес.

Живко Русев е бил арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

Случаят трябва да бъде обсъден по време на посещението на ирански заместник-министър на външните работи, който се очаква между 2 и 3 февруари в София. Повече от 230 души бяха екзекутирани през 2008 г., срещу 317 през 2007 г. Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици и изневярата са престъпленията, за които в Ислямска република Иран се прилага смъртно наказание.