/ iStock
В Гърция се отчита ръст на заразите с парвовирус сред децата в детските градини в Солун. Дете на 3 години и половина почина, след като разви миокардит при зараза с парвовирус В19.

Петата болест: Какво се крие зад името и как да я разпознаем


Заразени са 11 деца на възраст между 3 и 5 години. Всички те имат завишени нива на тропонин и симптоми на остър миокардит.

За повечето хора инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания. Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора, лека температура, главоболие или стомашно разстройство и много от тях може да не знаят, че са се заразили с парвовирус В19.

Понякога парвовирусът се нарича пета болест, защото е петото от шестте често срещани детски заболявания, които могат да причинят обриви.

Заболяването рядко води до сериозни състояние. Неговият най-очевиден симптом е яркочервен обрив или вид на лицето, подобен на „напляскана буза“.

Заболяването се среща най-често през късната зима и ранната пролет при деца на възраст между 4 и 10 години. Но от него могат да се разболеят  по-големи деца и възрастни, особено жени.

Петата болест е заразна (разпространява се от човек на човек) в ранните етапи, преди да се появят симптомите. След като обривът се появи, болният вече не е заразен. Предава се при кашляне, кихане или чрез докосване на секрети от носа и устата на заразен човек.

Веднъж прекарало третата болест, вашето дете повече няма да боледува от нея.

Какви са признаците и симптомите на петата болест?

Тя има 3 етапа:

Първият етап (инкубационен период) продължава от 7 до 14 дни.  Това е, когато детето може да разпространи болестта на други, без да знае.

Лека треска

Леко главоболие

Симптоми, подобни на настинка (запушен или течащ нос, възпалено гърло)

Умора

Лека мускулна или ставна болка и подуване, особено при по-големи деца и жени

Вторият етап започва 2 до 3 седмици след експозицията.  Това е, когато детето вече не е заразно.

Яркочервен обрив по лицето с „пляскана буза“

Обривът избледнява след 5 до 10 дни

Третият етап може да продължи от 1 до 3 седмици.

Обривът се разпространява към гърдите, ръцете и бедрата и изглежда на петна и като дантела

Може да сърби, но е безболезнено

Обривът може да се появи отново след няколко седмици. Може да бъде предизвикано от слънчева светлина, упражнения, екстремни горещини или студове или емоционален стрес.

Как се лекува петата болест?

За петата болест няма лечение. Повечето деца оздравяват без лечение. Няма и ваксина срещу разпространението на инфекцията.

За да предотвратите разпространението на инфекцията:

Мийте ръцете често

Покривайте устата и носа при кашляне или кихане

Избягвайте да докосвате устата или носа

Бременните жени трябва да избягват да са близо до деца с пета болест.  Ако бъдат изложени, те трябва да се обадят на своя лекар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ