Смяна на властта в Киев, Върховната рада свали Янукович
Смяна на властта в Киев, Върховната рада свали Янукович / снимка: БГНЕС

Украинският парламент гласува за отстраняване на президента Виктор Янукович от поста и свика предсрочни президентски избори на 25 май, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Резолюцията "За самоотстраняване на президента на Украйна от изпълнение на конституционните му задължения" бе приета с мнозинство от 328 депутати от общо 447. Решението бе взето с аргумента, че Янукович "противоконституционно е изоставил конституционните си правомощия и е неспособен да изпълнява задълженията си".

Новоизбраният председател на Върховната рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

След гласуването депутатите, ликувайки и ръкопляскайки, се изправиха на крака и запяха националния химн.

Украинският президент Виктор Янукович отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност. „Президент не признава това решение на Върховната рада и го смята за незаконно. Той се намира на работно посещение в Харков, това беше изтълкувано като самоотстранение", заяви съветникът на държавния глава Анна Герман. По нейните думи Янукович остава действащ президент и ще продължи да изпълнява своите задължения.

Янукович обяви по-рано през деня, че няма да подаде оставка и че решенията на парламента са незаконни. Той определи събитията в Киев като държавен преврат.

Съгласно постигнатото вчера с посредничеството на Европейския съюз и Русия споразумение между украинските власти и опозиция, в страната трябва да бъдат произведени предсрочни президентски избори не по-късно от декември тази година. Този срок обаче предизвика гнева на опозиционните демонстранти, които настояват Янукович незабавно да подаде оставка.

Междувременно на свобода излезе бившият премиер и лидер на опозиционната партия "Баткившчина" Юлия Тимошенко. Тя напусна харковската клиника, в която се намираше за лечение. Вчера парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс, което позволи Тимошенко да излезе на свобода.

След ескалацията на насилието през последните дни, когато загинаха близо 80 души, в съботния ден събитията в Украйна се развиха с главозамайваща скорост - само ден след постигнатото споразумение между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията.

Оставка подадоха председателят на парламента и около 40 депутати, близки до Янукович. Начело на украинската Рада бе избран Александър Турчинов, дясната ръка на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която се намираше в болница в Харков. Междувременно, парламентът гласува и резолюция за незабавното й освобождаване.

Последва още един символичен жест. Началниците на четири украински подразделения за сигурност, включително на полицейските части за борба с безредиците „Беркут", обявиха във Върховната рада, че няма да участват в никакъв конфликт с народа.