Роберт Фицо
Роберт Фицо / БГНЕС
Словашкият премиер Роберт Фицо призова днес за започване на мирни преговори за Украйна, където, по думите му, войната "може да продължи до 2030 г.", предаде Франс прес.
Фицо, ляв политик популист, стана министър-председател на Словакия след парламентарните избори в края на септември в резултат на кампания, белязана от дезинформация за руската инвазия в Украйна.

По време на предизборната си кампания той обеща да сложи край на програмите за военна помощ за Украйна, лансирани от предишните словашки правителства.

С войната в Украйна "сме в ситуация, която може да продължи до 2029 г. или 2030 г.", заяви Фицо пред журналисти в Прага след среща с чешкия си колега Петър Фиала.

Словакия спира да доставя оръжия на Украйна

"По-добре е 10 години да преговаряме в мир или с прекратяване на огъня, отколкото да седнем на масата за преговори след 10 години, с още 500 000 или 600 000 убити", добави словашкият премиер.

Коалиционното правителство на Фицо, което включва крайно десни министри, вече блокира план за военна помощ за Украйна на стойност 40,3 млн. евро, изготвен от предишното правителство.

Членките на Европейския съюз и НАТО Чехия и Словакия са исторически съюзници, които до мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г. образуваха една държава.
Двете страни са приели хиляди украински бежанци, но са разделени по въпроса за военната помощ, която Прага насърчава, а Братислава отхвърля.

"Убеден съм, че това има смисъл, защото Украйна се нуждае от помощ в своята смела борба", каза Фиала.

Фицо отбеляза, че няма да попречи на други държави да продължат да предоставят военна помощ на Украйна.

"Ако Чехия или която и да е друга държава в света или в Европа реши да предостави помощ на Украйна, ние няма да осъдим никого", каза той.
 
Алексей Маргоевски/БТА