Словакия ще следи за прилагането на санкциите срещу КНДР
Словакия ще следи за прилагането на санкциите срещу КНДР / netinfo

Съветът за Сигурност на ООН възложи на Словакия да оглави комисията, която ще следи за прилагането на санкциите срещу Северна Корея, съобщи ДПА.

В комисията участват още Аржентина и Катар. И трите страни са сред непостоянните членове на Съвета за сигурност.

Постоянните представители в ООН на Словакия, Аржентина и Дубай ще изпълняват контролната дейност на комисията в тясно сътрудничество с останалите страни в Съвета за сигурност.

Приетата на 14 октомври резолюция предвижда наказателни санкции срещу Пхенян заради извършения на 9 октомври ядрен опит. Освен материали и технологии, които могат да се използват в ядрената и ракетната програма или за създаване на други видове оръжие за масово унищожение на Северна Корея, документът забранява доставката на танкове, бронетранспортьори, артилерийски системи с голям калибър, бойни самолети и вертолети, бойни кораби, ракети и ракетни системи. Забранява се и доставката н луксозни стоки.

С резолюцията Съветът за сигурност на ООН подкани страните-членки на световната организация да замразят финансовите и икономическите активи на физически и юридически лица, които оказват съдействие на развитие на севернокорейската ядрена или ракетна програма.