/ iStock/Getty Images
Европейският парламент започна разследване на твърдения в медии, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока е работила като руски агент в продължение на няколко години, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешни изявления на официални европейски представители.

Председателката на ЕП Роберта Мецола "приема тези твърдения много сериозно", се казва в изявление на нейната канцелария.

Мецола е възложила на парламентарна комисия, занимаваща се с кодекса за поведение на евродепутатите, да се заеме със случая, се казва още в изявлението. Тя планира да обсъди утре случая и с лидерите на политическите групи в ЕП.

Жданока е независим член на парламента и не е обвързана с нито една от политическите му групи.
 

Новинарски уебсайтове на скандинавски и балтийски страни вчера съобщиха, че Жданока е била агент на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия поне от 2004 г. насам, оповестявайки изтекла информация от имейли, показващи нейните взаимодействия с руските тайни служби.

Шведският в. "Експресен" твърди, че Жданока е "разпространявала пропаганда за предполагаеми нарушения на правата на руснаците в балтийските страни и се е застъпвала за прокремълска политика".

Вестникът отбелязва, че "в Европейския парламент тя е отказала да осъди нападението на Русия над Украйна".

ЕП отказва да коментира повече този въпрос и препраща всички по-нататъшни запитвания към властите в Латвия.
Светослав Танчев/БТА