/ iStock/Getty Images
Франция призова Иран да прояви отговорност в ядрената област - ден след като Ислямската република обяви, че е започнала да произвежда уранов метал, в поредно нарушение на задълженията си по споразумението със световните сили, подписано през 2015 г. във Виена, предаде Франс прес.

"За да бъде запазено политическото пространство за търсене на договорено решение, призоваваме Иран да не предприема никаква нова мярка, която би направила още по-тежка ситуацията в ядрената сфера", заяви френското министерство на външните работи в комюнике.

Необходимо е спешно подновяване на ядрените преговори с Иран

По-рано днес Русия също призова Иран към сдържаност. "Макар и да разбираме логиката и причините, които мотивират Иран, е необходимо да се прояви сдържаност и да се покаже отговорен подход", заяви пред РИА Новости руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от ядрената сделка и възстанови икономическите санкции срещу Иран, който в отговор започна през следващата година постепенно да не спазва някои свои задължения по споразумението.

Идването в Белия дом на новия американски президент Джо Байдън донесе надежда за възобновяване на диалога и спасяване на сделката за иранската ядрена програма. Всяка от двете страни обаче иска другата да направи първата стъпка, отбелязва АФП.

Иран строи подземен ядрен обект, показват спътникови снимки

Франция, подобно на Русия, призова Иран да прояви отговорност, но изрази различна позиция що се отнася до поведението на Съединените щати. Френското министерство на външните работи "приветства потвърдената воля на новата американска администрация да се върне към дипломатическия подход към иранското ядрено досие, с перспективата" отново да присъедини САЩ към споразумението.

Сергей Рябков призова Съединените щати да вдигнат санкциите срещу Иран, и то скоро. 
БТА