/ iStock/Getty Images
Иран е започнал строителни работи на обект от подземното си ядрено съоръжение във Фордо, на фона на напрежение със САЩ заради ядрената му програма, показват спътникови снимки, предаде Асошиейтед прес.

Иран не е признал публично да извършва стоителни дейности във Фордо. Съществуването на съоръжението беше разкрито от Запада през 2009 г. Това стана на по-ранен етап от водената от Техеран опасна политика, преди световните сии да сключат през 2015 г. ядрената сделка с Техеран, отбелязва АП.
Макар целта на стоителстото да остава неясна, всякаква дейност във Фордо вероятно ще предизвика нова загриженост през последните дни от администрацията на Тръмп, преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън.

Иран вече строи в ядреното си съоръжение в Натанз, след мистериозна експлозия там през юли, която Техеран нарече саботаж.

Строителството във Фордо започна в края на септември. Спътникови снимки на "Максар текнолъджис" показват, че то се извършва в северозападния ъгъл на обекта, близо до свещения шиитски град Кум, на около 90 километа югозападно от Техеран.

На сателитна снимка от 11 декември се виждат изкопаните основи за сграда с десетки колони. Подобни колони се използват за укрепване на сгради в земетръсни райони.

Строителният обект е северозападно от подземното съоръжение във Фордо, изградено дълбоко в планината, за да бъде защитено от потенциални въздушни удари.

През 2018 г. Тръмп едностранно се оттегли от ядрената сделка с Иран заради програмата на Техеран за балистични ракети и създаване от Техеран регионални проблеми.

Когато Вашингтон засили санкциите, Техеран постепенно и публично изостави ограниченията на споразумението. Съгласно споразумението Техеран се беше съгласил да спре обогатяването на уран във Фордо. САЩ настояваха Иран да затвори съоръжението, но върховният лидер на ислямската република каза, че запазването му е червена линия, която няма да прекрачи.

След провала на сделката, Иран отново започна да обогатява уран във Фордо. Съобъжението там е с размерите на футболно игрище, достатъчно голямо да побере 3000 центрофуги, но и достатъчно малко, за не да накара американски служители да заподозрат през 2009 г., че то има военна цел, припомня АП.
Според експерти, в момента Иран разполага със запаси от ниско обогатен уран, достатъчни за производството на най-малко две ядрени оръжия.
БТА