/ iStock
Силните дъждове, които валят в Португалия от вчера, станаха причина за наводнения, свлачища и поваляне на дървета, най-вече в поразените от летните горски пожари централни райони, съобщи Франс прес, като се позова на службите за спешна помощ.

"Ситуацията е най-тежка в енорията Самейру" близо до град Мантейгаш, който се намира в планинската верига Сера да Ищрела - пострадала сериозно при големите пожари през лятото, обяви Педру Араужу от Националната служба за защита на населението.

Заради сушата: В Португалия увеличиха цената на водата

Проливните дъждове са предизвикали свлачища в районите, унищожени от огъня през август, които са повлекли дънери, кал и остатъци от пепелта", уточни кметът на Мантейгаш Флавиу Масану пред португалската държавна телевизия "RTP". Лошото време е нанесло големи щети, повредени са "тротоари, подпори на мостове, улично осветление, покриви и търговски обекти", допълни местен представител и каза, че няма данни за ранени.

Мантейгаш е една от общините, разположена в централната планинска верига Сера да Ищрела, която през август пострада от най-тежките пожари в Португалия тази година, продължили няколко дни. Пламъците, обхванали сърцето на природния парк, включен в списъка на ЮНЕСКО за културни ценности, засегнаха около 25 000 хектара растителност в планината, висока 2000 метра.
БТА