/ БТА
Над 50 кита гринди загинаха, а десетки други бяха евтаназирани, след като заседнаха край плаж в Западна Австралия, предадоха световните осведомителни агенции.

Част от бозайниците – 51, излезли на брега на плажа Чейнс, на около 450 км югоизточно от Пърт във вторник, съобщиха от Службата за парковете и дивата природа.

Откриха десетки мъртви гринди по бреговете на остров Стюарт

Проведена бе спасителна акция за връщането на други 46 гринди в по-дълбоки води, но опитите да бъдат спасени са се провалили и останалите живи китове са били евтаназирани.
 

Експертите по дивата природа предполагат, че засядането на гриндите може да е индикатор за стрес или заболяване в стадото, но причините вероятно ще останат загадка.

китове гринди
БТА

Гриндите са изключително социални животни и поддържат сложни семейни отношения със своите стада още от раждането си. Те са от семейство Делфинови, които са от разред Китоподобни.

Кадри от дрон, публикувани от властите на щата, показват как животните се струпват и оформят сърце, преди да излязат на плажа.

От труповете на китовете ще бъдат взети проби за анализ, преди да бъдат погребани във вътрешността на страната.

"Получаваме запитвания от цял свят от учени, които искат видеозаписа на скупчените във вторник китове", каза Питър Хартли от Агенцията по биоразнообразието, опазването и атракциите.

"Ще научим много за поведението им. Също така ще научим много за генетиката, за състава на тази група, дали са били роднини", добави той.

китове гринди
БТА

Инцидентът напомня на друг от септември миналата година, когато около 200 гринди загинаха, след като заседнаха на бряг на островния щат Тасмания, край югоизточното крайбрежие на Австралия. През следващия месец близо 500 пилотни кита загинаха, след като излязоха на брега на два отдалечени плажа в Нова Зеландия.
БТА