Сирийските власти обвиниха САЩ, че се месят в работата на Арабската лига
Сирийските власти обвиниха САЩ, че се месят в работата на Арабската лига / снимка: Reuters

Сирийските власти обвиниха днес САЩ, че се месят в работата на мисията на наблюдателите от Арабската лига, натоварени да се запознаят с реалната обстановка в Сирия, където кървавите репресии на режима над бунта продължават, предаде АФП.

Американските изявления са крещяща намеса в мисията на Арабската лига и неоправдан опит за интернационализиране на кризата, заяви в комюнике говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдеси.

САЩ заявиха вчера, че Дамаск не е спазил ангажиментите си към Арабската лига, на фона на разгарящата се полемика около мисията на арабските наблюдатели, пратени в Сирия, за да се опитат да съдействат за прекратяване на насилието. Сирия няма да се отчита пред САЩ за равнището на ангажимента си в протокола на Арабската лига, подчерта Макдеси, обвинявайки Вашингтон, че разпалва насилието, пише БТА.

Американските изявления, направени преди доклада на Арабската лига за резултатите от мисията, който ще бъде разгледан в събота, вреди на работата на арабските наблюдатели, добави говорителят. Според Местните координационни комитети, които организират протестите на място, от началото на мисията на арабските наблюдатели на 26 декември са били убити 390 души.

Най-малко 10 души са убити днес от сирийските сили за сигурност в страната, повечето от тях - в провинция Хомс, съобщи ДПА, позовавайки се на координационните комитети.