Сирийски танкове атакуваха централен град, който беше под обсада две седмици
Сирийски танкове атакуваха централен град, който беше под обсада две седмици / снимка: Reuters

Сирийски танкове са атакували град Калаат ал Мадик, в централната част на Сирия, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Градът беше под обсада от две седмици и беше бранен от бунтовниците. След щурма в него са избухнали ожесточени боеве. Градът се намира в размирната провинция Хама.Чуват се експлозии и стрелба и в околните села.

В града има цитадела, която е исторически паметник и която пострада при двуседмичния обстрел от танковете на силите на Башар Асад, предава БТА. Сражения между силите на режима и опозиционните сили се водят и в провинция Дераа.

Трима сирийски войници бяха убити в Растан, в провинция Хомс, в сблъсъци с бунтовниците. Вчера при подобни прояви на насилие в цяла Сирия загинаха 31 души, от които 18 цивилни.

Междувременно стана ясно, че Сирия ще отхвърли всякаква инициатива, приета на срещата на върха на Арабската лига, която ще се състои в Багдад, предаде Франс прес, като цитира говорител на сирийското министерство на външните работи. "От както членството на Сирия в Арабската лига беше временно прекратено, Сирия общува с членовете на тази организация на принципа на двустранните разговори. Сирия ще отхвърли следователно всякаква инициатива, идваща от цялата Арабска лига, независимо на какво ниво е предложена тя", каза Джихад Макдеси, говорителят на ведомството.

Според ООН Дамаск е приел плана от 6 точки на пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в Сирия. Планът предвижда спиране на насилието от всички страни в конфликта, като това ще стане под надзора на ООН, доставка на хуманитарна помощ за засегнатите от сраженията райони и освобождаване на политическите затворници. Планът не призовава Башар Асад да се оттегли от власт.

Преди началото на срещата на върха в Багдад външните министри на страните членки на Арабската лига се събраха на подготвително заседание за изготвяне на проект за резолюция, която ще бъде предложена утре на арабските лидери. Резолюцията ще е посветена в голямата си част на ситуацията в Сирия. Очаква се в нея да се призовава за началото на национален диалог между Дамаск и сирийската опозиция. Сирийското членство в Арабската лига беше временно прекратено през ноември миналата година.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани президента на Сирия Башар ал Асад бързо да приложи одобрения от него мирен план, който предвижда връщане на сирийската армия в казармите, предаде Ройтерс. Бан, който е на посещение в Кувейт, заяви: "Настойчиво призовавам президента Асад да приведе тези ангажименти в незабавно действие. Няма време за губене".

Генералният секретар на световната организация имаше предвид плана на ООН и Арабската лига, който по думите на пратеника на двете международни организации Кофи Анан е бил приет от сирийския президент. Планът предвижда след изтеглянето на войската и тежките оръжия от населените места режимът в Дамаск да започне мирни преговори с опонентите си.

"Това е важна стъпка, която може да сложи край на насилието и на кръвопролитията и да осигури помощ на хората, които страдат", каза Бан Ки-мун. Той добави, че политическият диалог ще бъде от полза за "отдавнашните законни стремежи на сирийския народ", предаде Ройтерс.

АП цитира сирийски опозиционни активисти от т.нар. местни координационни комитети, според които през последните четири дни силите на режима са убили над 40 души в северния град Саракеб и са нанесли там големи разрушения. Активистите призовали международни хуманитарни организации спешно да изпратят свои екипи в града. Активист от провинция Идлиб твърди, че правителствената армия вече контролира изцяло разбунтувалия се град Саракеб. Русия очаква сирийската опозиция да последва примера на Дамаск и да подкрепи мирния план на пратеника на ООН и Арабската лига по сирийската криза Кофи Анан. Това заяви днес в Москва говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че в момента много зависи от "външните играчи" и особено от тези, които "могат да въздействат в позитивен план на опозиционерите".

Китай от своя страна няма да участва в предстоящата среща на групата "Приятели на Сирия" в Истанбул "при сегашните обстоятелства", това съобщи китайското външно министерство, цитирано от Анадолската агенция.

Говорителят на ведомството Хонг Ли приветства решението на Сирия да приеме плана на пратеника на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан и изрази очакването на Пекин Сирия да спази дадените обещания. Той нарече приемането на плана Анан "важно развитие за постигането на решение в региона".

По думите на говорителя китайски представители са обсъдили с Анан плана му в шест точки и заедно с него са застанали зад мнението, че страните в Сирия трябва да се откажат от насилието незабавно и да преминат към постигането на политическо решение. "Китай ще продължи да има активна и конструктивна роля по сирийския въпрос. Сирийският въпрос трябва да бъде разрешен чрез диалог", изтъкна Ли.

По повод срещите на Арабската лига Ли подчерта, че те може да допринесат за мира, стабилността и развитието.