Сирийски бунтовници се гневят на САЩ
Сирийски бунтовници се гневят на САЩ / снимка: Reuters, архив

Основната сирийска бунтовническа групировка - Сирийски национален съвет (СНС) обвини САЩ, че Вашингтон подкопавал националната революция.

Гневната реакция на бунтовниците дойде след коментарите на държавния секретар на Щатите Хилъри Клинтън, че СНС не представлява опозиционните сили на бойното поле и на организацията повече не може да се гледа като на изявен водач на опозицията. Това става само дни преди срещата на представители на сирийските бунтовници в Катар.

Според информации от Вашингтон на срещата Щатите ще настояват за обединение на сирийската опозиция, а дългогодишният дисидент Риад Сеиф се споменава като евентуален премиер на правителството в изгнание, наричано Сирийска национална инициатива, допълва БГНЕС.

Поредният удар за бунтовниците дойде от разпространен по YouTube видеозапис, на който се вижда как революционери пребиват десетина войници от правителствената армия, после ги принуждават да легнат по лице на земята и ги екзекутират.

Автентичността на материала не може да бъде доказана засега. Според Комисията по защита на човешките права към ООН е „много вероятно” материалът да показва извършването на военно престъпление.