свещ
свещ / ThinkStock/Getty Images
Сирийската актриса Фадуа Сулейман, която потърси убежище във Франция след участие в бунта срещу режима на Башар Асад, почина от рак, съобщиха нейни близки, цитирани от Франс прес.

"Почина нощес от рак" в болница в парижко предградие, заяви сирийският актьор Фарес ал Хелу, който също живее във Франция. Той подчерта, че Сулейман е останала активна до самия край и е участвала в културни прояви. "Фадуа ни напусна, тя напусна този грозен свят", написа във Фейсбук деверът ѝ Хасан Таха.
44-годишната Фадуа Сулейман е била популярна актриса от сирийската алауитска общност, към която принадлежи и президентът Асад. Тя е участвала в мирните протести в столицата Дамаск в началото на бунта през 2011 г. и се е опитала да убеди алауитските гладове Латакия и Тартус да се присъединят към протестното движение.

Тя се превърнала в икона на сирийската революция, когато призовала с открито лице към съпротива на режима на демонстрация в сунитския бунтовнически бастион Хомс, която била предавана по телевизиите. По думите й целта била "да се избегне превръщането на революцията в междуверска война".
Фадуа Сулейман е живяла по тайни квартири в Хомс, а след това в Дамаск. Тя е използвала известността си от театъра и телевизионни сериали в услуга на въстанието.

След смъртни заплахи тя пресича нелегално пеша границата с Йордания и намира убежище във Франция. През 2012 г. тя изразява в интервю горчивината си, че "една мирна революция се е превърнала в гражданска война".
БТА