През 2023 г. списание Time включи Лий в списъка "100-те най-влиятелни хора в света"
Американската художничка Симон Лий е най-известна със своите скулптури, инсталации и пърформанси, съобщава Voice of America (VOA).

Чрез творбите си тя изследва темите за идентичността и женствеността на афроамериканците.  Основните материали, с които работи са бронз, керамика и рафия. С тях Лий създава мощни и емоционални фигури.

Тя представя своите творби в самостоятелна изложба. Монументалните бронзови скулптури, грациозни фигури в сламени поли, антропоморфни силуети и гигантски делви - всичко това е част от творческия свят на Лий.

Ан Рийв е куратор на изложбата. Тя споделя, че в изкуството на Симон центърът са историите на афроамериканските жени и техния труд.

Симон е посветила работата си на силата и независимостта на афроамериканската жена, нейната воля и значението ѝ в обществото.

През 2021 г. името на Симон Лий стана известно по целия свят благодарение на голяма изложба в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк. Тя стана още по-популярна след сътрудничеството ѝ със списание Garage. Специално за актрисата Зендея, която беше на корицата на изданието, Лий създаде впечатляващата триметрова пола от рафия.
 

Лий стана и първият афоамерикански артист в историята, който представи САЩ на биеналето във Венеция през 2022 г.. Там тя спечели "Златен лъв", информира Voice of America (VOA).

"Чувствам се невероятно щастлив човек", споделя Лий.
 

През 2023 г. списание Time включи Симон в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света. "Тя вдъхнови поколения афроамериканки да поставят своята история и култура  в центъра на американската", пише Time.
 
Voice of America (VOA)/NOVA