Земетресение разтърси Източен Афганистан тази нощ, съобщава агенция Синхуа, като според уебсайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център то е било с магнитуд 5,3.

Вече са известни най-малко 6 загинали и 9 ранени, както и наличие на мащабни разрушения на жилищни сгради в граничещата с Пакистан провинция Кунар.


"Трусът разтърси региона около 2:30 ч. местно време, като по предварителни данни шестима души са загинали, а девет са ранени в района на Мазар Дара в окръг Норгал", цитира агенцията думите на Ехсанала Ехсан, ръководител на отдела за управление на бедствия и хуманитарни въпроси в провинция Кунар.

Силно земетресение разтърси Китай

Трусът е усетен и в Лагман и Нангархар, както и в столицата Кабул.

Афганистан често е засегнат от земетресения - особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до пресечната точка на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През последните месеци Афганистан беше засегнат и от внезапни наводнения, които отнеха живота на около 200 души и разрушиха хиляди домове.

Подобни бедствия представляват огромно логистично предизвикателство за афганистанското правителство на талибаните, което се изолира от голяма част от света, въвеждайки твърдо ислямистко управление.
БГНЕС