Силата на урагана Густав намаля до втора степен
Силата на урагана Густав намаля до втора степен / снимкa: БГНЕС

Силата на урагана Густав намаля от трета на втора степен, съобщи Националният център за ураганите (NHC) в Маями. Днес ураганът трябва да достигне бреговете на Луизиана в южната част на САЩ.

NHC предупреждава, че ураганът може да доведе до „изключително опасно“ покачване на водата между три и четири метра над нормалното им ниво, съобщи АФП. В 13 ч. по Гринуич (16 ч. българско време) центърът на Густав се намираше на 125 км юг-югозапад от Ню Орлеанз и се придвижваше с 26 км/ч, съобщи NHC. Придружаващите го ветрове са отслабнали до 175 км/ч.

В град Ню Орлийнс, чието население бе евакуирано заради надвисналата опасност от урагана Густав, е въведен полицейски час от залез до изгрев.

Точно преди три години ураганът Катрина наводни 80 процента от Ню Орлиънс, като помете защитните диги на града. Тогава Катрина удари Ню Орлиънс като ураган от трета степен. Природната катастрофа при делтата на Мисисипи опустоши американското крайбрежие. Тогава загинаха над 1600 души, като най-много бяха жертвите в Луизиана - 1101. В дните на бедствието станахме свидетели на много актове на насилие в Ню Орлиънс, който винаги е бил крепост на престъпниците в САЩ.