Швейцарският президент готов да се изясни с Кадафи
Швейцарският президент готов да се изясни с Кадафи / снимка: БГНЕС
Швейцарският президент Паскал Кушпен изрази готовност да се срещне с либийския лидер Муамар Кадафи, за да бъде решена кризата между двете страни, предизвикана от краткото задържане на един от синовете на Кадафи в Женева миналата седмица.

В интервю за вестник "Блик" Кушпен, цитиран от Франс прес, посочва, че е готов да направи "всичко, което е полезно за страната", отговаряйки на въпрос за евентуална среща с либийския лидер.

Анибал Кадафи и бременната му съпруга Алине бяха арестувани на 15 юли, след като две техни домашни прислужнички от Тунис и Мароко се оплакаха, че работодателите им са упражнявали насилие над тях. Анибал Кадафи прекара две нощи в килия, а жена му беше задържана в болница, преди двамата да бъдат освободени под гаранция от 500 000 швейцарски франка. Анибал и Алине отрекоха да са упражнявали насилие над прислужничките.

В отговор на арестите Триполи реши да спре доставките на петрол за Швейцария и затвори двама нейни граждани. Либия е основният доставчик на суров петрол на Швейцария, уточнява Франс прес.