Хуан Карлос
Хуан Карлос / Gulliver/Getty Images
Швейцарски прокурори разследват закупуването на имение във Великобритания от бившата любовница на испанския крал Хуан Карлос през 2015 г., три години след като тя получи 65 милиона евро от него, съобщи АФП.

Родената в Дания бизнес консултант Корина Ларсен е заявила пред прокурорите в Женева, че е платила шест милиона паунда (6,7 милиона евро) за Chyknell Hill Estate в близост до град Бридгнорт в Западна Англия и е похарчила подобна сума за обновяването му, според показанията й, с които испанският ежедневник El Pais твърди, че е запознат.

Любовница на Хуан Карлос с подарък от 76 милиона евро

От 2018 година Ларсен е разследвана по подозрения за пране на пари, а главният прокурор в Женева разследва покупката на дома, която е станала след като тя е получила подаръка от Хуан Карлос и "непрозрачната структура", която е създала, за да го купи, добавя изданието.

Имотът с площ от 200 акра включва имение с 11 спални, библиотека, басейн и игрище за крикет.

Ларсен е казала на швейцарските прокурори, че е закупила имота чрез регистриран в Панама доверителен фонд, в който е посочен нейният син, който по това време е бил на 13 години.

Скандалът, който разтърси испанската монархия (ВИДЕО)

Ларсен, която е била любовница на бившия испански монарх между 2004 и 2009 г., заяви, че през 2012 г. е получила значителна сума от Хуан Карлос: 65 милиона евро (77 милиона долара) според швейцарския всекидневник La Tribune.

По време на интервю, излъчено в четвъртък по ВВС тя каза, че той е направил този "изключително щедър подарък" от "благодарност, че се грижела за него" и защото ценял сина й.

Ларсен е един от трима души в разследването в Швейцария за над 100 милиона долара, които Хуан Карлос получи през 2008 г. от покойния саудитски крал Абдула по банкова сметка в Швейцария. Швейцарските прокурори подозират, че подаръкът от 65 милиона евро, който тя е получила от Хуан Карлос, служи за скриване на останалата част от парите, които монархът е получил от саудитския крал.

Хуан Карлос избягал от Испания в Абу Даби

Докато Хуан Карлос не е под официално разследване, разкритията, направени от Ларсен, повдигнаха правни въпроси относно финансовите дела на бившия крал, които чиновниците разглеждат в Испания и Швейцария, и го накараха да се премести в Обединените арабски емирства на 3 август.

Въпреки самоналоженото си изгнание Хуан Карлос, който абдикира през 2014 г., заяви, че остава на разположение на прокурорите.
БГНЕС