/ iStock/Getty Images
Швейцария планира да отвори границите си за страните от Европейския съюз, Европейската асоциация за свободна търговия и Великобритания от 15 юни, заяви днес правителството, след като случаите на коронавирус намаляват, предаде Ройтерс.

Туристи от 29 държави вече могат да идват в България без да се поставят под карантина

Правосъдният министър Карин Келер-Зутер информира колегите си от правителството за решението, което отива по-далеч от първоначалния план за отваряне на границите със съседите Германия, Австрия и Франция на 15 юни и има за цел да добави още страни до 6 юли.

"Подходът (на правителството) е в съответствие с този на много европейски страни. На неформалната видеоконференция на вътрешните министри на страните от Шенген в петък много министри изразиха желание за връщане към нормалното състояние и за премахване на проверките по европейските вътрешни граници на 15 юни", беше посочено в изявлението.

Първи смъртен случай на дете с коронавирус в Швейцария

Миналия месец Швейцария заяви на своята южна съседка Италия, която има едно от най-високите нива на заразяване и смъртност от COVID-19 в света, че италианският план за отмяна на граничния контрол от 3 юни е "доста преждевременен".

Случаите на коронавирус в Швейцария нараснаха с 23 днес, достигайки общо 30 936. Смъртните случаи са 1660.
БТА