Щайнмайер
Щайнмайер / БГНЕС
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъди днес най-новите севернокорейски ракетни изпитания. Щайнмайер, който е на официално посещение в Южна Корея, призова Пхенян незабавно да спре да изстрелва ракети, предаде ДПА.

От началото на годината Северна Корея извърши безпрецедентен брой ракетни опити, а поредицата изстрелвания през последния ден влоши значително ситуацията, заяви германският президент след разговори с южнокорейския си колега Юн Сук-йол.

Според Сеул от сряда Пхенян е изстрелял към открито море десетки ракети, включително такава с обсег от няколко хиляди километра и на която може да бъде поставяна ядрена бойна глава.

Северна Корея изстреля три балистични ракети

"Тази ескалация е неприемлива и за нея е отговорен единствено режимът в Пхенян", каза Щайнмайер. Той отбеляза, че най-новите севернокорейски ракетни опити "нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и застрашават международната сигурност".

Германският президент призова Северна Корея да "изпълни всички решения на Съвета за сигурност"  и да "започне сериозни преговори" за закриване на ядрената си програма.

Германия изпитва голямо уважение към неуморните усилия на Южна Корея да възобнови преговорите с цел денуклеаризация на Севера, каза Щайнмайер и увери Сеул в подкрепата на Берлин за този процес.
БТА