/ ThinkStock/Getty Images
Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха да се противопоставят на сделката за Брекзит, договорена от британското правителство с Брюксел. За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Брекзит, предадоха Ройтерс и ДПА.

Полша прие план за действие в случай на „твърд Брекзит“

На референдума за Брекзит преди близо 3 години 52 процента от британците гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента за оставане. Тогава Англия и Уелс гласуваха за напускане, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане. От тогава правителствата на Шотландия и на Уелс заявиха, че техните гласове са били игнорирани от британския премиер Тереза Мей при разработването на плановете за напускане на ЕС. Лондон отрича тези твърдения. 

Поредна среща за Брекзит без резултат

Шотландия и Уелс са притеснени от това какво икономическо въздействие ще има Брекзит върху тях. Гласуването в двата провинциални парламента въпреки че няма законовообвързващ ефект, е начин за официализиране на тяхното политическо противопоставяне по въпроса за Брекзит.

При гласуването в парламента на Шотландия 87 депутати гласуваха за противопоставяне на сделката на Мей и призоваха за спешно и съществено удължаване на процеса на Брекзит. Против резолюцията гласуваха 29 депутати.

Британците се презапасяват с храна и други стоки заради Брекзит

По подобен документ гласуваха и в уелския парламент. Той беше подкрепен от 37 депутати срещу 13 депутати.
БТА