/ iStock/Getty Images
Части от Източна Шотландия са наводнени, след като бурята "Бабет" (ударението е на последната сричка - бел. ред.) причини "екстремни" валежи и ветрове със скорост над 110 км в час, които повредиха защитните съоръжения и оставиха хиляди домове без ток, предаде Ройтерс.

Британската национална Метеорологична служба обяви първия си червен код за дъжд от февруари 2020 г. и прогнозира, че на някои места се очакват валежи от 250 мм.

Жена загина вчера, след като бе отнесена в река, а днес полицията в Шотландия съобщи, че се провежда издирване след сигнал за мъж, останал блокиран в наводнен автомобил.

За един ден в Шотландия падна толкова дъжд, колкото за цял месец

Местната власт в област Ангъс заяви вчера, че трябва повече от 400 домакинства да се евакуират заради опасност от наводнения, а някои училища бяха затворени. Енергийната компания, която обслужва района, каза, че работи по възстановяването на електричеството в хиляди домове.

"Ангъс се намира в сериозна извънредна ситуация. Наводнението е безпрецедентно", заяви днес местната власт в социалната мрежа "Екс". "Нощта бе много трудна и дъждът ще продължи да вали и утре, така че за известно време условията ще продължат да се влошават".

Метеорологичната служба заяви, че "екстремните валежи" се очаква да доведат до наводнения, затворени пътища, спиране на електрозахранването и други услуги от първа необходимост, и предупреди, че комуналните услуги вероятно ще бъдат спрени в продължение на няколко дни. Местните власти съобщиха, че защитните съоръжения срещу наводняване в град Брийкин са били повредени днес, като нивото на реката е било с около 4,4 метра над нормалното.

Някои райони могат да бъдат достигнати само с лодка и спасителните екипи работят, за да върнат хората в безопасност, допълниха властите и предупредиха жителите в региона да не чакат прекалено дълго, преди да се евакуират.
 
Анелия Пенкова/БТА