Сергей Шойгу
Сергей Шойгу / БТА
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова днес за ускоряване на производството на тактически бомбардировачи Су-34, които да подкрепят руската офанзива в Украйна, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Тези самолети имат най-много работа, правят между четири и пет полета на ден", заяви Шойгу, цитиран в изявление на руската армия, при посещение в авиозавода "В. П. Чкалов" в Новосибирск. "Ето защо е необходимо да се ускори" тяхното производство, добави той.

Министърът "е инструктирал ръководството на завода да ускори производството и ремонтните работи на Су-34,с оглед на факта, че те са много търсени". Авиокосмическият завод в Новосибирск отговаря за серийното производство, ремонта и модернизацията на бомбардировачите Су-34.
 
Русия извършва офанзива в Украйна вече повече от година и половина, като всеки ден подлага украинска територия на десетки бомбардировки, припомня АФП. Кремъл преориентира цялата си политика и икономика към военната кампания, като увеличи бюджета си за военни разходи за 2024 г. на 10,8 трилиона рубли (106 млрд. евро), което е с 68% повече в сравнение с настоящата година.

Су-34 е двуместен фронтови бомбардировач, предназначен за нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели и поразяване на въздушни цели, припомня ТАСС.
Асен Георгиев/БТА