/ БТА
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта, и предупреди, че това може да доведе до "непредвидимо ниво на ескалация", предаде Ройтерс. 

"САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта ", заяви Шойгу. "За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация", допълни руският министър на отбраната.

Междувременно според британското разузнаване въоръжените сили на Русия вероятно са се опитали да подновят основните си настъпателни операции в Украйна от началото на януари тази година и целта им е да превземат частите от Донецка област, които са под украински контрол.

Въпреки това продължава да е малко вероятно в рамките на следващите няколко седмици Русия да успее да събере силите, които биха ѝ били необходими, за да повлияе съществено на хода на войната, пише още в текста. Според британското разузнаване руското военно командване е принудено да изготвя нереалистични планове заради политически и професионален натиск.
Николай Велев/БТА