Шестима нобелови лауреати застават зад поета Роберто Савиано
Шестима нобелови лауреати застават зад поета Роберто Савиано / netinfo

Шестима нобелови лауреати, сред които Михаил Горбачов, Дезмънд Туту и Орхан Памук, призоваха италианската държава да прояви отговорност по аферата Савиано, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Неприемливо е авторът на книгата против мафията "Гомора" да бъде заплашван със смърт в Европа, при това през 2008 г., изтъкват те в отворено писмо във вестник "Република". Шестимата нобелови лауреати призовават държавата да положи всички възможни усилия, за да защити сътрудничещия на левия ежедневник Роберто Савиано и да победи неаполитанската мафия - Камората.

"Случаят Савиано обаче не е само полицейска работа. Това е проблем за демокрацията. Свободата на Савиано засяга всички нас като граждани", подчертават нобеловите лауреати.

Освен от Горбачов, Туту и Памук, отвореното писмо е подписано от Гюнтер Грас, Дарио Фо и Рита Леви Монталчини - пожизнена сенаторка в италианския Сенат и носителка на Нобеловата награда за медицина.

Роберто Савиано, който в бестселъра си "Гомора" разкрива механизма на действие и трафика, с който се занимава Камората, съобщи миналата седмица, че възнамерява да напусне Италия. С издадена "смъртна присъда" от неаполитанската мафия, Савиано от 2 години е под 24-часова полицейска охрана.